Bekämpning av granbarkborre

Sedan den extremt torra sommaren 2018 har Götaland och Svealand plågats av granbarkborrens framfart. En avmattning på angreppen har setts under 2024 så förhoppningsvis kommer denna plåga minska framöver. Tyvärr krävs det bara en ny mycket nederbördsfattig försommar eller en större storm, för att en ny, kraftig ökning av granbarkborre ska uppstå. Vi har jobbat med bekämpning av granbarkborre sedan utbrottets start och kan hjälpa dig att vid rätt tid och med rätt intervall inventera din skog, identifiera och ta ned  angripna träd samt tillhandahålla bortforsling för att minimera spridningen av granbarkborre och därmed skadorna på er skog. 

 

Det finns även förebyggande åtgärder man kan vidta för att minska risken för framtida angrepp, både kortsiktiga och långsiktiga.


Hur vi bekämpar granbarkborren

Vi följer kontinuerligt den forskning som bedrivs av bl.a. Skogsstyrelsen kring granbarkborre och använder beprövade metoder för att bekämpa granbarkborren och skydda dina granar. Det kan låta som att man bekämpar granbarkborre med kemikalier men så är inte fallet i Sverige idag, då dessa preparat endast får användas i samband med svärmningsövervakning. Nedan beskrivs hur bekämpningsarbetet kan gå till.

 

Om din fastighet har drabbats av granbarkborreangrepp finns det några huvudsakliga alternativ man står inför:

 

- göra ingenting. Detta leder till en kontinuerlig spridning år efter år samt många döda träd.

 

- avverka all gran i det angripna beståndet. Detta leder till kalhyggen och att man räddar ett visst virkesvärde på angripna träd, men också att man avverkar friska träd kanske i förtid och därmed går miste om deras tillväxt. Denna avvägning är upp till skogsägaren att göra. 

 

- "sök och plock"-metoden. Här går vi in i angripen skog och inventerar omfattningen av angreppet.  Granbarkborrar är ett helt släkte så vi vill ta reda på vilken sort det handlar om då de olika varianterna har olika beteenden och medför olika stora risker för skogen. Med granbarkborre menar man oftast den åttatandade granbarkborren, som är den som står för de i särklass största angreppen och träddöden. Vi bedömer sedan vilka angripna träd som bör tas ned och antingen barkas och lämnas eller forslas ut ur skogen innan nästa svärmning, samt vilka träd som kan stå kvar då de inte längre kan bidra till ytterligare spridning. Riskträd som uppvisar antydan till skador som gör dem mindre motståndskraftiga mot nya barkborreangrepp tas antingen ned eller märks upp så att man kan hålla extra koll på dessa.

 

Rekommendationen är att detta arbete görs var fjärde vecka under hela svärmningssäsongen vilket är maj-oktober. 


Kontakta oss för professionell hjälp

Vårt team är redo att hjälpa dig skydda dina granar mot granbarkborren. Kontakta oss idag för diskussion av ert behov av åtgärd.